feb 24, 2021

Počela vakcinacija protiv korone u Danilovgradu

Počela vakcinacija protiv korone u Danilovgradu

Kako je saopštio Dom zdravlja “Dimitrije Dika-Marenić” Danilovgrad, u prvoj isporuci od Montefarma je dobijeno 15 doza vakcine za zaposlene kojima je danas izvršena imunizacija, a to su zaposleni koji su u u direktnom kontaktu sa Covid pozitivnim pacijentima.

Iz danilovgradskog Doma zdravlja su nam naveli da je plan vakcinacije napravljen u skladu sa smjernicama Instituta za javno zdravlje Crne Gore pa se tako prva imunizacija sprovodi sa zaposlenima koji su u Covid zoni, zatim po prioritetima: osobe preko 80 godina starosti, potom starosne dobi od 75-80 godina , zatim od 70-75 godina kao i pacijenti i mladi sa komorbitetima, tj. udruženim bolestima pulmološkim-kardiovaskularnim i endokrinološkim.

Od ukupnog broja zaposlenih (75) njih 30% je iskazalo potrebu za imunizacijom.

Što se tiče vakcinacije štićenika domova za stare sa teritorije opštine Danilovgrad iz Doma zdravlja su nam naveli da su Domovi za stare u opštini Danilovgrad su već kontaktirani od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore, tako da će se njihove potrebe za vakcinom i sama vakcinacija obavljati po preporukama IJZCG.

Prioritetne grupe

U starosnoj grupi preko 80 godina u opštini Danilovgrad ima 655 registrovanih osiguranika od čega je od 75-80 god. ukupno 462 registrovana osiguranika, od 70-75 god. je ukupno 802 registrovana osiguranika dok njih najviše u grupi od 65-70 godina, ukupno 1009 registrovanih osiguranika.

VAKCINACIJA JE NA DOBROVOLJNOJ OSNOVI.

U narednom periodu svi zainteresovani iz ovih starosnih grupa preko call centra Doma zdravlja Danilovgrad 067 341 971 ili preko svojih Izabranih doktora iskazuju potrebu za vakcinacijom i shodno prioritetima, praviće se spiskovi i pacijenti pozivati sa tačno utvrđenim terminom vakcinacije.

Dinamika vakcinacije prioritetnih grupa će se odvijati po dinamici samih isporuka na državnom nivou vakcina i količina koje će biti opredijeljene za osiguranike opštine Danilovgrad.

Izvor: VolimDanilovgrad